Guide till rättvisemärkta kläder och fairtrade

Rättvisemärkta kläder

På senare år har det gång på gång larmats om att många av de kläder som säljs i Sverige tillverkas på platser i världen där företagsledarna inte är särskilt intresserade av hur arbetarna mår. Många av de värsta missförhållandena har rättats till, inte minst på grund av just larmen, men det finns mycket jobb kvar att göra innan man kan säga att klädtillverkningen i främst Kina och Syostasien kan sägas vara etiskt och socialt hållbar.

Om du är angelägen om att enbart köpa kläder som tillverkas av arbetare som har drägliga livs- och arbetsvillkor ska du försäkra dig om att enbart köpa rättvisemärkta kläder. Den stora frågan är då – vad är rättvisemärkning?

Fairtrade och rättvisemärkning

Det finns flera organisationer världen runt som arbetar aktivt med rättvisemärkning. Arbetet går ut på att stödja odlare och arbetare som verkar i fattiga länder genom att helt enkelt ge dem bättre betalt för sina varor. Syftet med den högre ersättningen är att uppmuntra odlarna och arbetarna att fortsätta sin produktion samt att pengarna ska hjälpa till i utvecklingen i lokalsamhället.

Det finns en världsomspännande organisation som just heter Fairtrade. Organisationen finns representerad i Sverige och har ett 40-tal medlemmar. De produkter som är tillverkade enligt organisationens regler och stadgar märks med Fairtrade-symbolen. Om du köper en produkt som har den märkningen kan du vara säker på att den odlare eller arbetare som har producerat varan får förbättrade ekonomiska villkor.

Fairtrade och kläder

När det handlar om kläder finns två led i produktionen. Först ska själva materialet, det vill säga bomull, lin eller något annat, odlas, skördas och bearbetas. Sedan ska plagget sys ihop och färgas. Fairtrade-märkningen garanterar enbart bomullen. För att du ska vara säker på att köpa helt rättvisemärkta kläder bör kläderna även ha en ytterligare märkning. Det finns flera olika märkningar just för kläder.

Vi stödjer etiskt mode